TROTS !!!

Sponsor: De Appel
www.deappelhengelo.nl

Sponsor Stoeten
www.autoschadestoeten.nl/

Sponsor: Fons Nijland
www.fonsnijland.nl

Sponsor: Kamminga
www.fysiocentrumkamminga.nl

Sponsor: aannemersbedrijf Steggink
www.aannemersbedrijfsteggink.nl

Sponsor: Webton
www.webton.nl

Sponsor: B>NIC
Banic Administratie & Bedrijfsadvies B.V.

Sponsor: VICTA
www.victa.nl

Geschiedenis

De handbalvereniging Olympia Hengelo volgt uit de gymnastiekvereniging Olympia, welke op 26 december 1917 door enkele leden de vereniging Turnlust is opgericht. De gymnastiekvereniging kreeg naast atletiek en zwemmen ook met handbal en vuistbal te maken, sporten die later in het activiteitenpakket van de KNGV kwamen. Het KNGV liet het handbalspel steeds losser en er volgde een zelfstandige handbalorganisatie, het NHV in 1942.

Eind jaren veertig kwam er een verdeling onder de verschillende takken van sport in de gymnastiekvereniging. De handballers en de turners kregen een eigen bestuur, waarvan de voorzitters een zetel kregen in het hoofdbestuur. De atletiek werd in 1951 een gesloten boek, de handballers en de turners gingen steeds meer hun eigen weg.
Een deling binnen de gymnastiekvereniging werd gedeeltelijk duidelijk.  In 1972 ging Olympia verder als zelfstandige handbaltak.

Het ledental van het NHV zal in de jaren tachtig een zorgwekkende daling vertonen. Binnen Olympia blijft er volop leven in de brouwerij en kan halverwege de jaren tachtig bezit nemen van een nieuwe kantine naast sporthal Weusthag.. Door de intrek in het nieuwe verblijf worden er verschillende neven-activiteiten verricht naast de gebruikelijke competitie. Een zeer actieve activiteiten-commissie zorgt ervoor dat de stemming in de vereniging er goed in bleef.
Sportieve prestaties kwamen voornamelijk van de dames kant, waar Henk Prakken als hoofdtrainer de ruimte kreeg om aan een team te werken. Uit een goed potentieel, dat voornamelijk uit eigen jeugd voortkwam heeft hij kans gezien om een basis te leggen voor een kwaliteit die kans moest zien om stap voor stap hoger op te komen. Met succes, want in 1987 werd in een beslissingsduel tegen Aeolus Wildervank in Smilde de dames kampioen en promoveerden naar de eerste divisie. De heren kenden die periode een dip in 1983 waar men tegen degradatie opliep.
Het laagste niveau wat de heren hebben moeten spelen (tweede divisie) werd op 9 maart 1985 onder leiding van het duo Jaap Gruben/ Hans Horselenberg en later Frans Teyken /Hans Horsenlenberg de  rug toe gekeerd. De heren werden kampioen in de tweede divisie en promoveerden terug naar de 1e divisie A.
In de jaren 90 krijgen de eerste teams van Olympia te maken met eredivisie.
De heren mogen als eerste weer op het hoogste niveau acteren en kon dit drie seizoenen volhouden. Na deze zware seizoenen achter elkaar beslissingswedstrijden te moeten spelen voor klasse behoud, viel het doek in1994 en kon de ploeg weer bouwen. De aandacht ging automatisch veel naar de heren, maar de dames deden in de eerste divisie goede zaken. Na vaak boven in geëindigd te zijn, promoveerden zij in 1996 en kwamen uit in de eredivisie. Dit avontuur duurde één seizoen, en na veel ervaring opgedaan te hebben konden de dames de draad weer oppakken in de eerste divisie.
Nieuwe start
In het nieuwe millennium is de club van thuishaven verwisseld en in sporthal OSG intrede gemaakt. In deze hal worden de thuiswedstrijden gespeeld en is de dinsdagavond en de vrijdagavond aangehouden als trainingsavonden.
De dames hebben vanaf 2000 het kampioenschap behaald in de eerste divisie en hebben twee seizoenen in mee kunnen draaien. Terug in de eerste divisie heeft de jonge ploeg zich staande kunnen houden en in 2006 net de promotie naar de hoogste klassen nipt verloren.
In het seizoen 2006-2007 is er een verdienstelijke 9e plek behaald gezien het vertrek van 6 basisspeelsters en het aantrekken van de nieuwe trainer Edwin Kippers
De heren zijn door een herindeling van de landelijke divisies uit de eerste divisie geplaatst en hebben de begin jaren van het nieuwe millennium in de hoofdklasse doorgebracht. In verband met het terug lopen van het aantal heren leden, niet alleen bij Olympia maar in heel Twente, is handhaven in de hogere klassen een steeds moeilijker opgave. De heren komen vanaf het  seizoen 2007-2008 uit in de afdelingsklasse, waar in 2013 helaas te weinig heren over blijven om nog een team te vormen.
De Dames spelen, na degradatie in het seizoen 2011/2012, in de 2e divisie waar zij zeer verdienstelijke resultaten halen. Met een nieuw beleidsplan 2013-2018 zet Olympia in op de jeugd en eigen kweek.

Bij de jeugd gaat het vanaf 2010 voortvarend en is de jeugdkant nog steeds groeiende. Inmiddels is het aantal spelende jeugdleden gegroeid tot ongeveer 120. De eerste effecten van het nieuwe beleid worden zichtbaar in de prestaties van onze jeugdteams.